C-körkort (lastbil)
 

Innan man tar C-körkort krävs att man har B-körkort. Körkort får utfärdas till den som har fyllt:

  • 18 år för kategori C1 och C1E.

  • 21 år för kategori C och CE.

  • Vissa undantag från åldersgränsen gäller *

Körundervisningen inleds i lugn takt och svårighetsgraden ökas i takt med körkortselevens utveckling. Antalet körlektioner varierar beroende på elevens färdighet.
Teori motsvarande innehållet i lag, förordning och läroplan ska inhämtas innan C1- och C-behörighet kan uppnås genom förarprov. Teorin inhämtas delvis självständigt och delvis integrerat i körlektionerna.
C1- och C-behörighet uppnås genom teori- och förarprov.

C1E- och CE-körkort (lastbil med släp)
 

Innan man beviljas släpkort måste man ha:

  • C1 körkort för C1E.

  • C körkort för CE.


Körundervisningen inleds i lugn takt och svårighetsgraden ökas i takt med körkortselevens utveckling. Antalet körlektioner varierar beroende på elevens färdighet.
Teori motsvarande innehållet i lag, förordning och läroplan ska inhämtas innan C1E- och CE-behörighet kan uppnås genom förarprov. Teorin inhämtas delvis självständigt och delvis integrerat i körlektionerna.
C1E- och CE-behörighet uppnås genom teori- och förarprov. 


* 18 år för kategori C och CE under förutsättning att personen, enligt intyg från en utbildningsarrangör, fullgjort en utbildning enligt landskapslagen om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare, samt personer som studerar för gymnasieexamen inom logistik eller persontransporter och enligt intyg har fullgjort de moment som krävs för grundläggande yrkeskompetens enligt landskapslagen om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare. Ytterligare undantag finns för bl.a. körning av fordon inom räddningsväsendet. Se körkortslag (ÅFS 2015:88).

Om mig

Jag är en yrkesutbildad trafiklärare med lång erfarenhet av trafikområdet.

Välkommen att höra av dig till mig när det gäller ditt körkort!
GDPR policy

Bomans Trafikskola
Mobil 040 656 29 03
E-post info@bomanstrafikskola.ax
Medlem i Ålands Trafikskolor r.f.

© 2020 Bomans trafikskola, created by Mazocialmedia  

  • White Facebook Icon